Łosoś marynowany buraczkami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Łosoś surowy (filet) - 1/2 kg filetu ze skórąSól morska - 1.5 łyżkiCukier - łyżkaBrązowy cukier demerara - łyżkaMusztarda stołowa - łyżkaGałka muszkatołowa - szczyptaBurak - jeden ugotowanyŚmietana 22 proc. - 20 dagMięta - łyżka posiekanejSzczypiorek - łyżka posiekanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Łososia płuczemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Sprawdzamy, czy nie ma w nim ości (jeśli są, wyciągamy je za pomocą pęsety). Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej wystarczająco duży, aby owinąć nim cały filet. Folię układamy na tacy lub dużym półmisku. Na folii kładziemy filet skórą do dołu. W małej miseczce mieszamy sól, cukry, musztardę i gałkę muszkatołową i tą mieszanką nacieramy rybę. Na wierzchu układamy plasterki buraka, ciasno zawijamy w folię, na to kładziemy deseczkę i stawiamy jakiś ciężki przedmiot (np. puszkę). Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny, do trzech dni. Zawinięta i obciążona ryba powinna leżeć na tacy lub półmisku, ponieważ podczas marynowania może puścić sok. Przed podaniem łososia rozwijamy z folii, zdejmujemy buraki i delikatnie zeskrobujemy resztki przypraw. Łososia kroimy na cienkie plasterki i podajemy ze śmietanką wymieszaną z miętą i szczypiorkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory