Łosoś marynowany buraczkami

Zuzanna Wiciejowska/Magazyn Kuchnia 23.12.2019 17:47
(brak ocen)
OCEŃ
Łosoś marynowany buraczkami
Łosoś marynowany buraczkami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Łososia płuczemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Sprawdzamy, czy nie ma w nim ości (jeśli są, wyciągamy je za pomocą pęsety). Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej wystarczająco duży, aby owinąć nim cały filet. Folię układamy na tacy lub dużym półmisku. Na folii kładziemy filet skórą do dołu. W małej miseczce mieszamy sól, cukry, musztardę i gałkę muszkatołową i tą mieszanką nacieramy rybę. Na wierzchu układamy plasterki buraka, ciasno zawijamy w folię, na to kładziemy deseczkę i stawiamy jakiś ciężki przedmiot (np. puszkę). Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny, do trzech dni. Zawinięta i obciążona ryba powinna leżeć na tacy lub półmisku, ponieważ podczas marynowania może puścić sok. Przed podaniem łososia rozwijamy z folii, zdejmujemy buraki i delikatnie zeskrobujemy resztki przypraw. Łososia kroimy na cienkie plasterki i podajemy ze śmietanką wymieszaną z miętą i szczypiorkiem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA