Łosoś pieczony w orzechach z puree z cukinii i baby warzywami
Łosoś pieczony w orzechach z puree z cukinii i baby warzywami
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Łosoś surowy (filet) - czteryOrzechy macadamia - 100 gMasło - 10 gMelisa świeża - do smakuMarchewka - kilkaRzodkiewka - kilkaGroszek zielony - kilkaBrukselka - kilkaPomarańcze - czterySok pomarańczowy - jedna łyżka syropuCukinia - trzyCebula czerwona - jednaOliwa - do rozgrzaniaPieprz biały mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Orzechy i melisę miksujemy razem na zieloną kruszonkę. Łososia oczyszczamy, porcjujemy, nacieramy masłem i posypujemy dokładnie kruszonką z orzechów. Pieczemy w piekarniku w temp. 160 st. C przez 10 min. Cukinie, czerwoną cebulę i galangal kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek, szklimy cebulę a następnie dodajemy cukinie i galangal. Smażymy przez ok. 8 - 10 min. Następnie za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem białym. Z pomarańczy wyciskamy sok, przelewamy do garnka i dodajemy syrop pomarańczowy i łyżkę masła. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy oczyszczone mini warzywa, gotujemy na wolnym ogniu przez 5 min. Na talerzu podajemy puree z cukinii, obok upieczonego łososia i dekorujemy mini warzywami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory