Łosoś z korzennym bakłażanem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Bakłażan - 25 dagPapryka czerwona - 1 niedużaCebula - 1 średnia
-
Oraz:
Woda - 1/4 szklankiSok cytrynowy - 2 łyżkiOcet winny - 2 łyżki białego lub octu jabłkowegoCurry - 1 łyżeczkaGorczyca - 1/2 łyżeczki ziarenBrązowy cukier demerara - 1/4 szklanki + 1 łyżkaNatka pietruszki - 1 łyżka posiekanejOcet balsamiczny - 1 łyżkaMusztarda stołowa - 2 łyżeczkiPieprz cayenne (pieprz kajeński) - 1/8 łyżeczkiŁosoś surowy (filet) - 4 filety ze skórą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj słodko-kwaśny sos warzywny: w rondlu zagotuj wodę z sokiem cytrynowym, białym octem winnym, curry, gorczycą i 1/4 szklanki brązowego cukru. Włóż pokrojone warzywa i gotuj około 20 minut bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu. W czasie gotowania powinna wyparować większość płynu. Przypraw do smaku solą, wymieszaj z natką, ostudź do temperatury pokojowej. W piekarniku włącz opcję grill.
Przygotuj marynatę do łososia: w misce wymieszaj ocet balsamiczny z musztardą, pieprzem kajeńskim i resztą brązowego cukru, posól do smaku. Włóż łososia, odwróć go kilka razy, aby cały pokrył się marynatą. Następnie ułóż porcje ryby na blasze lub na ruszcie (skórą do dołu) i piecz około 6-7 minut, aż ryba przestanie być przezroczysta w środku.
Wtedy wyjmij ją z piekarnika, zdejmij skórę i podawaj ze słodko-kwaśnym sosem warzywnym. Filety z łososia można także upiec na grillu lub usmażyć na lekko natłuszczonej patelni grillowej.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory