Łosoś z korzennym bakłażanem

Magazyn Kuchnia 24.07.2020 17:07
(brak ocen)
OCEŃ
Łosoś z korzennym bakłażanem
Łosoś z korzennym bakłażanem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Przygotuj słodko-kwaśny sos warzywny: w rondlu zagotuj wodę z sokiem cytrynowym, białym octem winnym, curry, gorczycą i 1/4 szklanki brązowego cukru. Włóż pokrojone warzywa i gotuj około 20 minut bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu. W czasie gotowania powinna wyparować większość płynu. Przypraw do smaku solą, wymieszaj z natką, ostudź do temperatury pokojowej. W piekarniku włącz opcję grill.

2 / 3

Przygotuj marynatę do łososia: w misce wymieszaj ocet balsamiczny z musztardą, pieprzem kajeńskim i resztą brązowego cukru, posól do smaku. Włóż łososia, odwróć go kilka razy, aby cały pokrył się marynatą. Następnie ułóż porcje ryby na blasze lub na ruszcie (skórą do dołu) i piecz około 6-7 minut, aż ryba przestanie być przezroczysta w środku.

3 / 3

Wtedy wyjmij ją z piekarnika, zdejmij skórę i podawaj ze słodko-kwaśnym sosem warzywnym. Filety z łososia można także upiec na grillu lub usmażyć na lekko natłuszczonej patelni grillowej.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.