Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu

Tomek Woźniak/Magazyn Kuchnia 02.12.2020 16:54
(brak ocen)
OCEŃ
Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu
Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (3porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Rozgrzewamy piekarnik razem z blachą do temp. 70°C. Filety z łososia (jeśli potrzeba) oddzielamy od skóry, nacieramy miodem i oliwą, a na koniec skrapiamy sokiem z połowy pomarańczy. Z folii aluminiowej robimy rękaw, do którego wkładamy rybę, plasterki pozostałej połówki pomarańczy, goździki oraz lawendę.

2 / 2

Rybę pieczemy przez 40 min, na ostatnie 5 min pieczenia zwiększamy temp. do 180°C i odkrywamy wierzchnią warstwę rękawa - dzięki temu miód się skarmelizuje i sprawi, że ryba z wierzchu będzie lekko chrupiąca i złocista.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.