Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu
Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (3porcje)
-
Miód pszczeli - 1 łyżka (ma być ciemny)Oliwa - 2 łyżkiPomarańcze - 1Goździki - 4Lawenda - 3-4 gałązki suszonej lawendy spożywczej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Rozgrzewamy piekarnik razem z blachą do temp. 70°C. Filety z łososia (jeśli potrzeba) oddzielamy od skóry, nacieramy miodem i oliwą, a na koniec skrapiamy sokiem z połowy pomarańczy. Z folii aluminiowej robimy rękaw, do którego wkładamy rybę, plasterki pozostałej połówki pomarańczy, goździki oraz lawendę.
2 / 2
Rybę pieczemy przez 40 min, na ostatnie 5 min pieczenia zwiększamy temp. do 180°C i odkrywamy wierzchnią warstwę rękawa - dzięki temu miód się skarmelizuje i sprawi, że ryba z wierzchu będzie lekko chrupiąca i złocista.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory