Składniki (22porcji)
-
Masło - 10 łyżek + stopione do foremekJajka - trzyCukier - 2/3 szklankiSól - pół łyżeczkiLikier migdałowy amaretto - dwie łyżeczkiWanilia - 1 łyżeczka (lub ziarenka z 1 małej laski wanilii albo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego) pasty waniliowejMąka pszenna - szklanka
-
Polewa
Cukier puder - 1,25 szklankiMleko 3.2 proc. - trzy łyżkiLikier migdałowy amaretto - dwie łyżkiAromat waniliowy - łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciastka: roztapiamy masło i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się przyrumieni. Studzimy do temperatury pokojowej. Ucieramy jajka z cukrem i solą na gęstą, kremową masę. Wlewamy amaretto, dorzucamy wanilię. Delikatnie, porcjami, dodajemy do masy na przemian mąkę i roztopione masło. Ciasto wstawiamy na 45 minut do lodówki. Dołki formy na magdalenki smarujemy masłem, do każdego nakładamy czubatą łyżkę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12-13 minut (na złoto). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 5 minut w formie, potem wyjmujemy z form i czekamy, aż całkiem wystygną. Robimy polewę, mieszając wszystkie jej składniki. Polewamy ostudzone ciastka.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory