Magdalenki z polewą amaretto

Adam Chrząstowski/Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Magdalenki z polewą amaretto
Magdalenki z polewą amaretto
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (22porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy ciastka: roztapiamy masło i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się przyrumieni. Studzimy do temperatury pokojowej. Ucieramy jajka z cukrem i solą na gęstą, kremową masę. Wlewamy amaretto, dorzucamy wanilię. Delikatnie, porcjami, dodajemy do masy na przemian mąkę i roztopione masło. Ciasto wstawiamy na 45 minut do lodówki. Dołki formy na magdalenki smarujemy masłem, do każdego nakładamy czubatą łyżkę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12-13 minut (na złoto). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 5 minut w formie, potem wyjmujemy z form i czekamy, aż całkiem wystygną. Robimy polewę, mieszając wszystkie jej składniki. Polewamy ostudzone ciastka.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA