Składniki (12porcji)
-
Białka - 1Cukier - 1/2 szklanki (ma być drobny)Płatki kukurydziane - 3-4 dagCzekolada gorzka - 12 dagCzekolada gorzka - rozpuszczalna w proszku, do posypaniaOlej rzepakowy - do wysmarowania blachy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Blachę smarujemy olejem albo masłem i wyściełamy pergaminem. Natłuszczamy również pergamin.
2 / 3
Ubijamy białka na sztywno, powoli wsypujemy cukier, ciągle ubijając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Mieszamy (metalową łyżką) z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i posiekaną czekoladą.
3 / 3
Nabieramy nieduże (po 2 łyżeczki na ciastko) porcje masy, układamy na blasze, zachowując odstępy, bo makaroniki się rozpływają. Pieczemy 25-30 minut, a potem, jeśli chcemy, posypujemy czekoladowym proszkiem - od razu po wyjęciu z piekarnika.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory