Makaroniki

Magda Duklas/Magazyn Kuchnia 04.03.2020 15:43
(brak ocen)
OCEŃ
Makaroniki
Makaroniki
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Blachę smarujemy olejem albo masłem i wyściełamy pergaminem. Natłuszczamy również pergamin. 

2 / 3

Ubijamy białka na sztywno, powoli wsypujemy cukier, ciągle ubijając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Mieszamy (metalową łyżką) z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i posiekaną czekoladą. 

3 / 3

Nabieramy nieduże (po 2 łyżeczki na ciastko) porcje masy, układamy na blasze, zachowując odstępy, bo makaroniki się rozpływają. Pieczemy 25-30 minut, a potem, jeśli chcemy, posypujemy czekoladowym proszkiem - od razu po wyjęciu z piekarnika.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps