Makaroniki stradomskie

Magazyn Kuchnia/Andrzej Starowicz 02.10.2020 13:13
(brak ocen)
OCEŃ
Makaroniki stradomskie
Makaroniki stradomskie
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mieszamy mak, cukier i orzechy. Mielemy dwa razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Dodajemy białko i mieszamy, po czym w kąpieli wodnej podgrzewamy do temperatury 50°C.

2 / 3

Studzimy masę i nakładamy do papierowej tutki lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy okrągłe ciasteczka na blachę wysmarowaną masłem lub przykrytą pergaminem. Pieczemy w 200°C przez 20 minut, aż ciastka się przyrumienią.

3 / 3

Makaroniki po wystudzeniu można złożyć ze sobą po dwa, przekładając marmoladą różaną.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps