Składniki (4porcje)
-
Makrela świeża - 2Imbir - 3 cm kawałekSzampan - 150 mlSkórka z cytryny - 1Sól - do smakuKolendra (natka) - do smakuCukier - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makrele filetujemy, nacieramy dużą ilością soli i odkładamy na 2 godz. W tym czasie kroimy imbir w cieniutkie plasterki (ilość uzależniona jest od tego, jak bardzo go lubimy, ale nie mniej niż 3 cm imbiru). Po dwóch godzinach płuczemy fileciki pod bieżącą wodą i osuszamy. Na dnie naczynia, w którym będziemy marynować rybę układamy warstwami plasterki imbiru, makrelę i znów imbir. Zalewamy szampanem, dodajemy kilka szczypt cukru, 2 łyżeczki świeżej kolendry i skórkę z cytryny. Tak przygotowaną makrelę pozostawiamy w lodówce na około 5 dni. Wyjmujemy rybę z zalewy, delikatnie zdejmujemy skórkę, kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na talerzu. Doskonałym dodatkiem do owej makreli jest marynowany imbir używany zwykle do sushi.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory