Składniki (4porcje)
-
Pomarańcze - sześć lub siedem dużychSól - szczyptaWoda - pół litraCukier - 1.5 szklankiKoniak - łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomarańcze szorujemy, sparzamy, kroimy na połówki. Ustawiamy sitko nad miską i wyciskamy nad nim pomarańcze. Na sitku zostaną pestki i pulpa pomarańczowa. Pestki wyjmujemy, układamy na kawałku gazy, zawiązujemy, tworząc woreczek. Pozbawione soku i miąższu połówki owoców przekrawamy na trzy części, a te z kolei kroimy na cienkie paseczki. W dużym garnku mieszamy skórki, sok i pulpę z pomarańczy oraz sól i wodę. Woreczek z pestkami przywiązujemy do ucha lub rączki garnka, tak aby był zanurzony. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20-30 minut. Skórki powinny zrobić się lekko przezroczyste. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc. Następnego dnia wsypujemy cukier, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy godzinę. Usuwamy woreczek z pestkami, gotujemy jeszcze około godziny i sprawdzamy, czy marmolada jest gotowa - nakładamy odrobinę na schłodzony w lodówce talerzyk. Przesuwamy po niej palcem - jeśli zacznie się marszczyć, jest w sam raz. Jeśli jest za rzadka, gotujemy ją jeszcze 10-15 minut i znów sprawdzamy konsystencję. Na końcu dodajemy koniak, mieszamy i rozlewamy marmoladę do wyparzonych słoików.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory