Marmoladka z marcepanem pistacjowym

Magazyn Kuchnia/Bożena Sikoń 28.01.2021 17:14
(brak ocen)
OCEŃ
Marmoladka z marcepanem pistacjowym
Marmoladka z marcepanem pistacjowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Zagniatamy marcepan i orzechy, dodając oba alkohole. Czekoladę rozpuszczamy. Gotową masę marcepanową rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i smarujemy cienko rozpuszczoną czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie, chwytając za papier, odwracamy, tak aby posmarowana część była naszym spodem. Zdejmujemy papier i ponownie smarujemy wierzch czekoladą. Tak przygotowany marcepan układamy na folii aluminiowej i zaginamy jej boki, aby utworzyć rant.

2 / 3

Przyrządzamy marmoladkę malinową. Na patelni karmelizujemy cukier. W tym czasie kroimy drobno bazylię i namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Na patelnię powoli wrzucamy maliny oraz bazylię. Miesza-my dalej na ogniu, aż powstałe grudki się rozpuszczą. Studzimy i miksujemy, dodając rozpuszczoną żelatynę.



3 / 3

Wlewamy marmoladkę do 'ramki' z marcepanem i odstawiamy do zastygnięcia. Gotową marmoladkę kroimy na kwadraty. Pozostałą, gęstniejącą już czekoladę, wylewamy na papier pergaminowy i cienko rozsmarowujemy. W momencie krzepnięcia - kroimy czekoladę na kwadraty (takie jak marcepanowe). Zastygniętą czekoladę układamy na porcjach marmoladki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps