Masło orzechowe

Magazyn Kuchnia 15.01.2020 13:59
(brak ocen)
OCEŃ
Masło orzechowe
Masło orzechowe
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
  • Termin ważności: miesiąc

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jeśli orzeszki nie były wcześniej prażone, dobrze jest je uprażyć. Nagrzewamy piekarnik do 180st C i prażymy kilka minut. Mieszamy co chwila, żeby się równomiernie zrumieniły i nie przypaliły. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wsypujemy orzechy do blendera lub malaksera. Miksujemy około 10 -15 minut. Najpierw orzechy zmienią się w proszek, następnie zaczną puszczać tłuszcz i zmienią się w lejącą masę. Wtedy masło jest gotowe. Przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce do miesiąca.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps