Mazurek migdałowy

Maria Szkop/Magazyn Kuchnia 27.01.2021 14:30
(brak ocen)
OCEŃ
Mazurek migdałowy
Mazurek migdałowy
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

30 dag migdałów mielemy i ucieramy razem z połową cukru w makutrze. Następnie dodajemy białka i starannie mieszamy. Powinna powstać gęsta, gładka masa - wykładamy ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180°C. Pieczemy ok. 35-40 min. 

2 / 2

Pozostały cukier roztapiamy w garnuszku na złocisty karmel (można dodać 1-2 łyżki wody) i dodajemy 15 dag grubo posiekanych migdałów. Od razu oblewamy polewą ciepły mazurek, a gdy ciasto wystygnie - kroimy je na małe kawałki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.