Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Herbatniki - 150 g maślanychMasło - 100 g roztopionegoŚliwki - 300 g kalifornijskichRum - 50 mlHerbata czarna - 150 ml wystudzonejPłatki owsiane - 150 gCzekolada gorzka - 100 gCzekolada biała - 100 gBakalie - 150 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Herbatniki maślane porządnie rozgniatamy. Rozgniecione ciasteczka łączymy z roztopionym masłem, masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Płatki owsiane prażymy na patelni. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na rondelku z gotującą się wodą stawiamy miseczkę z czekoladą, co chwilę mieszamy doprowadzając do całkowitego roztopienia czekolady). Uprażone płatki owsiane przekładamy do miseczki zalewamy roztopioną czekoladą, szybko mieszamy, układamy jako drugą warstwę na ciasteczkowym spodzie. Blaszkę wkładamy do lodówki do schłodzenia.
200 g śliwek kalifornijskich drobno kroimy, przekładamy do rondelka, zalewamy herbatą, gotujemy na małym ogniu 10 minut, studzimy. Wystudzone śliwki miksujemy, dodajemy rum. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy jako kolejną warstwę.
Na masie śliwkowej układamy pokrojone bakalie. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę (będzie ona stanowić ostatnią warstwę mazurka), polewamy nią bakalie i odstawiamy do wystygnięcia. Mazurek dekorujemy pozostałymi śliwkami kalifornijskimi, ewentualnie dodatkowymi bakaliami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory