Modra kapusta
Modra kapusta
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Kapusta czerwona - 1 kgBoczek wędzony - 15 dagCebula - 1Sól - do smakuCukier - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOcet winny - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę oczyść z uszkodzonych zewnętrznych liści. Przekrój, wytnij głąb, a połówki poszatkuj. Włóż do garnka, zalej posoloną wodą i ugotuj do miękkości. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na chrupko na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż tylko tak długo, aż się zeszkli. Dodaj do osączonej kapusty, przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Uwaga: niektóre panie domu zastępują winny ocet sokiem z cytryny, inni dodają na koniec starte kwaśne jabłko.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory