Składniki (12porcji)
-
Brązowy cukier demerara - 1 szklankaJajka - 2 sztSyrop klonowy - 1 szklankaMąka pszenna - 2 szklankiProszek do pieczenia - SzczytaCynamon - 1 łyżeczka mielonegoOrzechy macadamia - 15 dag grubo mielonychSoda oczyszczona - 1 łyżeczkaMaślanka - 3 szklankiJabłka - 3 obrane i posiekaneMasło - 2 dagBrązowy cukier demerara - 2 łyżkiJabłka - 2 szt nieobrane i pokrojone na 24 cząskiOrzechy macadamia - 10 dag grubo krojonychMasło - Do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj masłem lub oliwą formę na mufinki (z 12 dołkami).
Przygotuj ciasto: utrzyj cukier z jajkami i syropem. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon i posiekane orzechy. Wsyp sodę do maślanki, mieszaj, aż się rozpuści. Wlej maślankę do mąki z orzechami, połącz z masą jajeczną i posiekanymi jabłkami. Delikatnie mieszaj, aby składniki się połączyły. Ciastem napełnij dołki formy na mufinki, piecz 20-25 minut.
Wyjmij z piekarnika, pozostaw ciastka w formie na 5 minut, a potem wyjmij i ostudź całkowicie.
Zrób polewę: wsyp cukier do rondelka, dodaj masło, podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj cząstki jabłek, gotuj, aż będą miękkie, a syrop zgęstnieje. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj, aby całe pokryły się syropem. Polewę nabieraj łyżką i kładź na ostudzonych mufinkach.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness