Muffinki orzechowe

Magazyn Kuchnia 04.02.2021 16:29
(brak ocen)
OCEŃ
Muffinki orzechowe
Muffinki orzechowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj masłem lub oliwą formę na mufinki (z 12 dołkami).

2 / 4

Przygotuj ciasto: utrzyj cukier z jajkami i syropem. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon i posiekane orzechy. Wsyp sodę do maślanki, mieszaj, aż się rozpuści. Wlej maślankę do mąki z orzechami, połącz z masą jajeczną i posiekanymi jabłkami. Delikatnie mieszaj, aby składniki się połączyły. Ciastem napełnij dołki formy na mufinki, piecz 20-25 minut.

3 / 4

Wyjmij z piekarnika, pozostaw ciastka w formie na 5 minut, a potem wyjmij i ostudź całkowicie. 

4 / 4

Zrób polewę: wsyp cukier do rondelka, dodaj masło, podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj cząstki jabłek, gotuj, aż będą miękkie, a syrop zgęstnieje. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj, aby całe pokryły się syropem. Polewę nabieraj łyżką i kładź na ostudzonych mufinkach.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps