Muffiny sernikowo-kakaowe
Poprosiliśmy babcie, żeby zrobiła nam krówki, a ona upiekła muffinki w łaty. Wszyscy bardzo się śmialiśmy z tego nieporozumienia! Dobrze, że nasz brzuch jest wyrozumiały i każde słodycze przyjmie z otwartym żołądkiem.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Składniki na masę kakaową:
Masło - 50 gKakao - 20 gPowidła śliwkowe - 2 czubate łyżkiJajka - 1 sztukaBrązowy cukier demerara - 60 gProszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-
Składniki na masę serową:
Twaróg sernikowy - 100 gCukier - 2 łyżki najlepiej drobnego cukruBiałka - 1 sztukaMąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
-
Dodatkowo:
Czekolada deserowa - 50 gMaliny - 50 g
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Na początku przygotuj masę kakaową: w niewielkim garnuszku rozpuść masło. Dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i doprowadź masę do wrzenia. Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj powidła śliwkowe, cukier oraz jajko i wymieszaj do połączenia składników. Przesiej do masy kakaowej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
2 / 4
Następnie przygotuj masę serową: wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na jednolitą masę.
3 / 4
Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałóż po solidnej łyżce masy czekoladowej, a następnie po łyżce masy serowej. Na wierzchu porozkładaj kawałki czekolady deserowej i świeże maliny.
4 / 4
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz około 25 minut, do "suchego patyczka".
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory