Murzynek przekładany

Paulina Kolondra/Magazyn Kuchnia 07.12.2020 16:06
(brak ocen)
OCEŃ
Murzynek przekładany
Murzynek przekładany
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mleko, cukier, masło i kakao podgrzewamy, aż składniki się połączą, lekko studzimy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz ekstrakt. Mieszamy, kolejno dodając żółtka. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy ją porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy. Na końcu łączymy z octem. Wlewamy masę do blaszki 26x40 cm natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w 180 st. C.

2 / 3

Studzimy ciasto, przekrawamy je na 2 placki. Spód smarujemy dżemem. Przykrywamy drugim plackiem.

3 / 3

Robimy polewę kakaową. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy wylewamy ją na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarowujemy, albo robimy wzorki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps