Murzynek przekładany

Murzynek przekładany
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mleko 2.0 proc. - 1 szklankaCukier - 2 szklankiMasło - 250 gKakao - 4 łyżkiMąka pszenna - 2 szklankiProszek do pieczenia - 15 gCukier waniliowy - 15 gEkstrakt waniliowy - 1 łyżeczkaJajka - 4Ocet winny - 1 łyżeczkaMasło - do formyBułka tarta - do formyDżem - 1 słoik, najlepiej z owoców leśnych
-
Polewa:
Masło - 150 gCukier - 150 gKakao - 2 łyżkiWoda - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Mleko, cukier, masło i kakao podgrzewamy, aż składniki się połączą, lekko studzimy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz ekstrakt. Mieszamy, kolejno dodając żółtka. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy ją porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy. Na końcu łączymy z octem. Wlewamy masę do blaszki 26x40 cm natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w 180 st. C.
2 / 3
Studzimy ciasto, przekrawamy je na 2 placki. Spód smarujemy dżemem. Przykrywamy drugim plackiem.
3 / 3
Robimy polewę kakaową. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy wylewamy ją na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarowujemy, albo robimy wzorki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory