Muszelki z nadzieniem serowym
Niektórzy dobierają składniki według smaku, a my tematycznie. Dzisiaj przepis morski: muszelki z serem Bursztyn i Szafir. Co zrobić, że dodatkowo przepis wyszedł obłędny?
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Makaron conchiglioni - 20 muszelekBazylia - 20 listkówRicotta - 175 gSer żółty - 100 g - SzafirSer żółty - 40 g - BursztynSos pomidorowy - 1 szklanka
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Makaronowe muszelki ugotuj al dente w osolonej wodzie. Sery Szafir oraz Bursztyn zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starty Szafir przełóż do miski, dodaj ricottę, solidną szczyptę soli oraz pieprzu i porządnie wymieszaj.
2 / 3
Do każdej makaronowej muszelki włóż po jednym listku bazylii oraz po czubatej łyżeczce farszu serowego. Na dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wylej sos pomidorowy i dokładnie rozprowadź go po całym naczyniu.
3 / 3
Na sosie poukładaj muszelki z farszem serowym i posyp je po wierzchu tartym Bursztynem. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 35 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij folię i zapiekaj przez kolejne 5 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory