Naleśniki czekoladowe
Naleśniki czekoladowe
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Gruszki - 3 sporeCukier - 5 dag
-
Ciasto naleśnikowe
Mąka pszenna - 25 dagJajka - 2Masło - 3 dagKakao - 5 dagCukier puder - 5 dagKawa rozpuszczalna - łyżeczkaSól - szczyptaBrandy - kieliszek (opcjonalnie)
-
Oraz
Lody waniliowe - do podania (lub bita śmietana)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Zagotuj pół szklanki wody z cukrem, włóż gruszki i gotuj do miękkości. Wyjmij z syropu, osącz i ostudź. Przygotuj naleśniki: przesiej mąkę, dodaj kakao, kawę i szczyptę soli. Utrzyj mikserem z jajkami, mlekiem i stopionym, przestudzonym masłem. Na koniec możesz dodać alkohol i jeszcze raz wymieszać. Ciasto odstaw na godzinę do napęcznienia, a potem usmaż cieniutkie naleśniki. Każdy złóż na 4 części i udekoruj cząstką gruszki. Podawaj z lodami albo bitą śmietaną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory