Naleśniki z pokrzywami

Naleśniki z pokrzywami
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Ciasto
Mąka - 3 szklanki mąki z płaskurkiMleko 2.0 proc. - 3-4 szklankiJajka - 3Sól - do smakuTłuszcz - do smażenia
-
Farsz
Kasza gryczana - 3 szklanki ugotowanejTwaróg półtłusty - 200 gCebula - 1 małaPokrzywa - pęczek (poza sezonem może być szpinak lub natka)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Mieszamy składniki ciasta, odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. Następnie smażymy dość grube naleśniki na złotobrązowy kolor.
2 / 3
Do ugotowanej kaszy dodajemy rozdrobniony twaróg. Podsmażamy posiekaną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy posiekaną pokrzywę. Dusimy 2 minuty, łączymy z kaszą i serem, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy całość na jednolitą masę. Powinna być dosyć pikantna.
3 / 3
Na każdy ostudzony naleśnik kładziemy farsz, składamy na pół, smażymy z obu stron. Podajemy na gorąco, najlepiej z surówką z zielonej sałaty, mniszka i pokrzywy z oliwą, odrobiną octu balsamicznego i ziół.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory