Składniki (2porcje)
-
Jajka - 4Sól - szczyptaCukier - 5 dagSkórka z cytryny - 1 łyżkaSól - do smakuMleko 2.0 proc. - 4 łyżkiMąka pszenna - 10 dagSerek philadelphia - 25 dagŚmietana 18 proc. - 2 łyżkiMasło - 2 łyżkiCukier puder - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Z 2 jajek oddzielamy białko od żółtek. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy 2 pozostałe całe jajka i ubijamy z cukrem i skórką cytrynową, solimy. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy kolejno mleko, mąkę i serek rozrobiony ze śmietaną. 2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszamy (w cieście powinny być wyraźnie widoczne grudki piany z białek).
2 / 2
Na dużej patelni (nie teflonowej) rozgrzewamy na średnim ogniu masło. Nakładamy ciasto na grubość 2-3 cm, wyrównujemy wierzch. Spód podsmażamy, po czym przeciągając przez ciasto na krzyż 2 widelcami dzielimy je na kawałki. Każdy kawałek kilkakrotnie odwracamy łopatką, obsmażając ze wszystkich stron na chrupko. Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory