Omlet cesarski

Magazyn Kuchnia 01.07.2020 14:07
(brak ocen)
OCEŃ
Omlet cesarski
Omlet cesarski
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Z 2 jajek oddzielamy białko od żółtek. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy 2 pozostałe całe jajka i ubijamy z cukrem i skórką cytrynową, solimy. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy kolejno mleko, mąkę i serek rozrobiony ze śmietaną. 2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszamy (w cieście powinny być wyraźnie widoczne grudki piany z białek).

2 / 2

Na dużej patelni (nie teflonowej) rozgrzewamy na średnim ogniu masło. Nakładamy ciasto na grubość 2-3 cm, wyrównujemy wierzch. Spód podsmażamy, po czym przeciągając przez ciasto na krzyż 2 widelcami dzielimy je na kawałki. Każdy kawałek kilkakrotnie odwracamy łopatką, obsmażając ze wszystkich stron na chrupko. Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.