Orzechowe pączki z czekoladowym sosem

Maria Szkop/Magazyn Kuchnia 19.12.2019 23:04
(brak ocen)
OCEŃ
Orzechowe pączki z czekoladowym sosem
Orzechowe pączki z czekoladowym sosem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (15porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W ciepłym mleku rozcieramy drożdże i łyżkę cukru, czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Drobno siekamy orzechy, mieszamy je z mąką i resztą cukru. Dodajemy mleko z drożdżami, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy ciasto - jeżeli jest za suche, można dodać jeszcze trochę mleka. Zostawiamy ciasto, by odpoczęło i podrosło, na około 1 godzinę. Następnie przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1cm i wycinamy foremką serduszka. Tak przygotowane pączki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut (do godziny). Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy czekoladowy sos: do garnuszka wlewamy mleko i śmietankę. Gdy się zagotują, zdejmujemy garnuszek z ognia. Wrzucamy do gorącego płynu posiekaną czekoladę i kakao, szybko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity sos. W garnku rozgrzewamy olej do 150oC - jeżeli będzie za gorący, pączki zaczną się przypalać, nie dopiekając się w środku. Smażymy pączki z obu stron na złoty kolor, podajemy posypane cukrem, z sosem czekoladowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps