Składniki (15porcji)
-
Mleko 2.0 proc. - 5 łyżekDrożdże świeże - 7 gCukier - 4 łyżkiOrzechy laskowe - 50 gMąka pszenna - 25 dagMasło - 50 gEkstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczkiCukier - do posypaniaOlej rzepakowy - do głębokiego smażeniaŚmietana 30 proc. - 200 mlMleko 2.0 proc. - 50 mlCzekolada gorzka - 200 gKakao - 50 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W ciepłym mleku rozcieramy drożdże i łyżkę cukru, czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Drobno siekamy orzechy, mieszamy je z mąką i resztą cukru. Dodajemy mleko z drożdżami, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy ciasto - jeżeli jest za suche, można dodać jeszcze trochę mleka. Zostawiamy ciasto, by odpoczęło i podrosło, na około 1 godzinę. Następnie przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1cm i wycinamy foremką serduszka. Tak przygotowane pączki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut (do godziny). Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy czekoladowy sos: do garnuszka wlewamy mleko i śmietankę. Gdy się zagotują, zdejmujemy garnuszek z ognia. Wrzucamy do gorącego płynu posiekaną czekoladę i kakao, szybko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity sos. W garnku rozgrzewamy olej do 150oC - jeżeli będzie za gorący, pączki zaczną się przypalać, nie dopiekając się w środku. Smażymy pączki z obu stron na złoty kolor, podajemy posypane cukrem, z sosem czekoladowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory