Składniki (2porcje)
-
Płatki owsiane - 4 łyżkiWoda - 250 ml, może być też mleko roślinneSól morska - do smakuCytryna - 1Natka pietruszki - 4 łyżki posiekanejOlej rzepakowy - 60 mlAwokado - 1/2Pieprz czarny mielony - do smakuChili - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Płatki owsiane zalewamy wodą lub mlekiem, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i skórkę z połowy cytryny, gotujemy kilka minut na małym ogniu. W tym czasie robimy olej pietruszkowy: natkę wkładamy do blendera, miksujemy z olejem i szczyptą soli.
2 / 3
Gorącą owsianką napełniamy miseczkę, polewamy kilkoma łyżeczkami oleju pietruszkowego i podajemy razem z pokrojonym awokado posypanym solą, pieprzem, szczyptą chilli i skropionym kilkoma kroplami soku z cytryny.
3 / 3
Resztę pietruszkowego oleju wlewamy do słoika lub butelki, przechowujemy przez kilka dni w lodówce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory