Pączki portugalskie w syropie pomarańczowym

Aneta Kosiba/Magazyn Kuchnia 24.12.2019 13:32
(brak ocen)
OCEŃ
Pączki portugalskie w syropie pomarańczowym
Pączki portugalskie w syropie pomarańczowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (20porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do rondla z grubym dnem wlewamy wodę, wkładamy masło, podgrzewamy. Dosypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto odchodzące od ścianek. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę soku z pomarańczy i cały czas mieszamy, aż ciasto ostygnie. Pojedynczo wbijamy jajka, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub mikserem. Przerywamy mieszanie, kiedy masa zacznie tracić połysk. W rondelku podgrzewamy resztę soku, dodajemy cukier. Gotujemy syrop kilka minut, aby zrobi się klarowny i delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Jedną łyżeczką nabieramy porcje ciasta wielkości czereśni, drugą zsuwamy je do rondla. Obracamy je, gdy wypłyną na powierzchnię i napęcznieją. Gotowe pączki osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem polewamy syropem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps