Pączki portugalskie w syropie pomarańczowym

- Można zamrażać? Nie
Składniki (20porcji)
-
Woda - 150 mlMasło - 50 gMąka pszenna - 175 gPomarańcze - sok z trzechJajka - czteryCukier puder - sześć łyżekSkórka pomarańczowa - łyżeczkaOlej rzepakowy - do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do rondla z grubym dnem wlewamy wodę, wkładamy masło, podgrzewamy. Dosypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto odchodzące od ścianek. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę soku z pomarańczy i cały czas mieszamy, aż ciasto ostygnie. Pojedynczo wbijamy jajka, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub mikserem. Przerywamy mieszanie, kiedy masa zacznie tracić połysk. W rondelku podgrzewamy resztę soku, dodajemy cukier. Gotujemy syrop kilka minut, aby zrobi się klarowny i delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Jedną łyżeczką nabieramy porcje ciasta wielkości czereśni, drugą zsuwamy je do rondla. Obracamy je, gdy wypłyną na powierzchnię i napęcznieją. Gotowe pączki osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem polewamy syropem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory