Panna cotta
Panna cotta
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Krem
Śmietana kremówka 36 proc. - 500 mlCukier - 15 dagŻelatyna - 1 i 1/2 łyżeczki
-
Sos
Wino czerwone - 750 ml, słodkiegoCukier - 1/2 szklankiSkórka z cytryny - 1 czubata łyżeczkaOcet malinowy - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podgrzej śmietankę. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia. W teflonowym rondlu rozpuść cukier. Podgrzewaj, mieszając, aż powstanie karmel. Zdejmij z ognia i powoli wlewaj śmietankę, cały czas mieszając. Ponownie zagotuj, nie przerywając mieszania. Zdejmij z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę. Mieszaj tak długo, aż żelatyna połączy się z masą. Gotowy krem wlej do foremek, odstaw do stężenia. Zrób sos: wino połącz z cukrem i octem. Gotuj, aż objętość płynu zmaleje do 3/4 szklanki. Ostudź, dodaj skórkę cytrynową, wymieszaj. Sosem skrop panna cottę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory