Panna cotta

Grzegorz Goleń, Magazyn Kuchnia 10.02.2020 16:36
(brak ocen)
OCEŃ
Panna cotta
Panna cotta
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Podgrzej śmietankę. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia. W teflonowym rondlu rozpuść cukier. Podgrzewaj, mieszając, aż powstanie karmel. Zdejmij z ognia i powoli wlewaj śmietankę, cały czas mieszając. Ponownie zagotuj, nie przerywając mieszania. Zdejmij z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę. Mieszaj tak długo, aż żelatyna połączy się z masą. Gotowy krem wlej do foremek, odstaw do stężenia. Zrób sos: wino połącz z cukrem i octem. Gotuj, aż objętość płynu zmaleje do 3/4 szklanki. Ostudź, dodaj skórkę cytrynową, wymieszaj. Sosem skrop panna cottę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.