Składniki (4porcje)
-
Makaron penne - 400 gOliwa - do smakuCzosnek - 3 ząbkiChili - 1 bez pestekChorizo - 20 dagOliwki czarne - 1 garśćPomidory suszone - 1 słoikBazylia - 1 pęczekSer owczy - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
2 / 4
Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, pozbawione pestek chilli.
3 / 4
Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu.
4 / 4
Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory