Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami

Tomek Woźniak/Magazyn Kuchnia 24.02.2020 16:53
(brak ocen)
OCEŃ
Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami
Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

2 / 4

Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, pozbawione pestek chilli.

3 / 4

Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu.

4 / 4

Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps