Składniki (5porcji)
-
Żelatyna - 1 łyżkaKawa rozpuszczalna - 1 łyżkaWoda - 1/2 szklankiCzekolada deserowa - 300 gSerek philadelphia - 500 gBrązowy cukier demerara - 1/2 szklankiMleko skondensowane słodzone - 200-250 ml mocno schłodzonegoMaliny - lub inne owoce sezonoweCzekolada biała - 20 gCzekolada gorzka - 20 gCzekolada mleczna - 20 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm i wykładamy dno oraz boki podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę razem z kawą mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy.
Ser ubijamy mikserem, aż będzie gładki i puszysty. Do sera dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż się całkowicie rozpuści. Cały czas ubijając, dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę i mieszankę żelatynowo-kawową.
Odstawiamy masę, a w czystej misce ubijamy bardzo zimne, niemal zmrożone mleko skondensowane. Będzie puszyste jak bita śmietana, ale nie tak stabilne, należy więc działać szybko! Mleko mieszamy delikatnie z połową masy serowej, a następnie delikatnie łączymy z resztą. Masą napełniamy formę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Gdy sernik stężeje, dekorujemy go owocami i wiórkami czekoladowymi.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory