Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem

Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Szynka wieprzowa surowa - 1.5-2 kgSól - ma być gruboziarnistaPieprz czarny mielony - do smakuRozmaryn świeży - 1 gałązkaCytryna - skórka otarta z 1Szynka parmeńska - 10 plasterkówOliwa - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. Na wierzchu kładziemy rozmaryn oraz sparzoną skórkę z cytryny. Skrapiamy odrobiną oliwy.
2 / 3
Zwijamy mięso w ścisły rulon, owijamy go plasterkami szynki parmeńskiej. Obwiązujemy mięso sznurkiem, by szynka zachowała kształt podczas pieczenia. Wkładamy ją do brytfanny i pieczemy w 180°C ok. 2 godziny.
3 / 3
Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno poleżeć kilka minut i "odpocząć", nim zaczniemy je kroić, będzie wówczas kruche i smaczne.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory