Pieczone ostrygi
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Masło - 90 g miękkiegoPor - 2-3 pokrojone w paseczkiOcet jabłkowy - 2 łyzeczkiCzosnek - ząbek zmiażdżonySok cytrynowy - łyżkaTabasco - łyżeczkaSól - do smakuBułka tarta - 2 łyżkiOstrygi - 25Sól morska - gruba do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C. Na dno brytfanki wsypujemy grubą warstwę soli morskiej, wkładamy brytfankę do piekarnika na 10-15 minut, aby się rozgrzała.
Na 15 g masła podsmażamy pory, aż lekko się zezłocą. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z octem, czosnkiem, sokiem z cytryny, tabasco, odrobiną soli i pozostałym masłem.
Ostrygi otwieramy (sprawdzamy, czy są żywe, poruszając falbankę - jeśli widać drobny skurcz mięśni i falbanka wraca na swoje miejsce - możemy jeść; martwe ostrygi wyrzucamy!). Układamy muszle na rozgrzanej soli, na każdej kładziemy porcję mieszanki maślano-porowej, oprószamy odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut, aż ostrygi się zetną, a pory z bułką przyrumienią.
Podajemy w brytfance na soli. Przed jedzeniem skrapiamy jeszcze odrobiną tabasco.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory