Składniki (4porcje)
-
Pomidory - 4 (np. Costoluto Fiorentino)Bagietka - 1 świeżaCzosnek - 1 ząbekSól - 1/2 łyżeczkiMasło - 10 dagNatka pietruszki - 3 łyżki posiekanejTymianek świeży - 2 łyżki posiekanegoSkórka z cytryny - 2 łyżkiPieprz czarny mielony - duża szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy masło ziołowe: rozcieramy czosnek z solą. Przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z masła formujemy wałeczki, zawijamy je w folię i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Pomidory przekrawamy na połówki, na wierzchu każdego kładziemy plasterek masła. Zapiekamy w temp. 180°C przez ok. 10-15 min, serwujemy z bagietką. Pomidory mogą być przystawką albo dodatkiem do mięsa albo ryby z grilla. Costoluto Fiorentino Pochodzi z Florencji. Należy do pomidorów mięsistych, przez hodowców określanych jako "beefsteak" (befsztyk). Jest duży, niekształtny, żebrowany. Ciężki, o zwartym, czerwonym miąższu, soczysty i bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje skropiony dobrą oliwą i posypany bazylią. Znakomity jest także na salsy i czatneje.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory