Pieczone pomidory z masłem ziołowym

Anna Wrońska/Magazyn Kuchnia 23.01.2020 17:00
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczone pomidory z masłem ziołowym
Pieczone pomidory z masłem ziołowym
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy masło ziołowe: rozcieramy czosnek z solą. Przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z masła formujemy wałeczki, zawijamy je w folię i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Pomidory przekrawamy na połówki, na wierzchu każdego kładziemy plasterek masła. Zapiekamy w temp. 180°C przez ok. 10-15 min, serwujemy z bagietką. Pomidory mogą być przystawką albo dodatkiem do mięsa albo ryby z grilla. Costoluto Fiorentino Pochodzi z Florencji. Należy do pomidorów mięsistych, przez hodowców określanych jako "beefsteak" (befsztyk). Jest duży, niekształtny, żebrowany. Ciężki, o zwartym, czerwonym miąższu, soczysty i bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje skropiony dobrą oliwą i posypany bazylią. Znakomity jest także na salsy i czatneje.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA