Pieczony dżem truskawkowy z lawendą

Olga Badowska, Magazyn Kuchnia 25.06.2020 13:41
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczony dżem truskawkowy z lawendą
Pieczony dżem truskawkowy z lawendą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

 

W garnku mieszamy truskawki pokrojone na połówki, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, cukier oraz lawendę. Odstawiamy na 2 godziny, aby owoce puściły sok.

2 / 3

Mieszamy z sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Przelewamy owoce wraz z sokiem do dużej formy żaroodpornej (lub do dwóch mniejszych), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 65-70 st. C. Pieczemy 10 godzin, co jakiś czas mieszając, aż dżem się zagęści.

3 / 3

Przelewamy do czterech wyparzonych słoików o pojemności 250 ml, zakręcamy i wstawiamy do spiżarni.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps