Pieczony dżem truskawkowy z lawendą
Pieczony dżem truskawkowy z lawendą
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Truskawki - 1.2 kg, oczyszczonychJabłka - 1 małeCukier - 850 gLawenda - 2 płaskie łyżeczki suszonej lawendySok cytrynowy - 60 mlMiód pszczeli - łyżka wielokwiatowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
W garnku mieszamy truskawki pokrojone na połówki, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, cukier oraz lawendę. Odstawiamy na 2 godziny, aby owoce puściły sok.
2 / 3
Mieszamy z sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Przelewamy owoce wraz z sokiem do dużej formy żaroodpornej (lub do dwóch mniejszych), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 65-70 st. C. Pieczemy 10 godzin, co jakiś czas mieszając, aż dżem się zagęści.
3 / 3
Przelewamy do czterech wyparzonych słoików o pojemności 250 ml, zakręcamy i wstawiamy do spiżarni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory