Piernik jabłkowy

Magazyn Kuchnia 09.12.2019 13:28
(brak ocen)
OCEŃ
Piernik jabłkowy
Piernik jabłkowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj orzechy: wymieszaj składniki, rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 10 minut w temp. 190°C. Ostudź, posiekaj. Zrób ciasto: rozpuść łyżkę masła i dodaj obrane i posiekane jabłka. Przykryj i duś, aż owoce będą miękkie. Zdejmij przykrywkę i duś, aż sok odparuje. Jeśli jabłka się nie rozpadną, rozgnieć je tłuczkiem, a potem ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dwie tortownice posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Połącz mąkę, sodę, cynamon, przyprawę, mielone goździki i sól. Mikserem utrzyj resztę masła z cukrem. Wbij jajko. Ubijaj dalej, wsypując połowę mąki z przyprawami. Dodaj jabłka i resztę mąki. Miksuj, aż składniki się połączą. Włóż posiekane orzechy i rodzynki. Ciastem napełnij formy i piecz 40 minut. Przygotuj krem: serek utrzyj z masłem, dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Miksuj, aż składniki się połączą. Jeden placek piernikowy posmaruj połową kremu, przykryj drugim plackiem i posmaruj wierzch kremem. Posyp cynamonowymi orzechami i wstaw na 30 minut do lodówki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.