Piernik kawowy przekładany marcepanem i powidłami, obłożony marcepanem

- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Masło - 120 gJajka - 2Cukier - 120 gMiód pszczeli - 250 mlKawa mielona - 125 ml (ma być mocna)Mąka pszenna - 280 gPrzyprawa korzenna do piernika - 3 łyżkiProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaŚliwki suszone - 200 gMarcepan - 600 gPowidła śliwkowe - 200 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło topimy, studzimy (również miód, jeśli nie jest płynny). Jajka ucieramy z cukrem. Wlewamy miód, masło i kawę, ucieramy. Mieszamy mąkę z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą miodową, wsypujemy drobno pokrojone suszone śliwki, mieszamy. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 60 minut. Studzimy. 200 g marcepanu wałkujemy na wielkość piernika (jeśli marcepan się lepi, posypujemy go cukrem pudrem). Piernik kroimy na dwie części. Dolną cienko smarujemy powidłami, układamy rozwałkowany marcepan, cienko smarujemy go powidłami i przykrywamy wierzchnim piernikiem. Cały piernik cienko smarujemy resztą powideł. Pozostały marcepan* wałkujemy, oblepiamy wierzch i boki piernika. Przykrywamy pergaminem, obciążamy deseczką i np. słoikiem, odstawiamy na 1-2 dni w chłodne miejsce. *Marcepan łatwo pokolorujemy: kawałek marcepanu zanurzamy w soku malinowym, soku z granatów, buraka lub w barwniku spożywczym. Dodajemy go do reszty marcepanu i dokładnie, szybko wyrabiamy, by nie zdążył wytrącić się z niego olej. Dzięki temu zabarwimy cały marcepan.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory