Piernik śliwkowy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Śliwki suszone - 50 dagMąka pszenna - 40 dagKakao - łyżkaPrzyprawa korzenna do piernika - łyżkaMiód pszczeli - szklankaMasło - 1,5 łyżkiJajka - jednoProszek do pieczenia - pół łyżkiCynamon - dwie łyżeczkiGałka muszkatołowa - szczyptaGoździki - trzy-czteryMigdały - 10 dagPistacje - 5 dagSok cytrynowy - do smakuCukier puder - 15 dagKoniak - do namoczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Włóż śliwki do miski i zalej je koniakiem. Koniaku powinno być dość dużo, tak aby wszystkie owoce były przykryte. Drobniutko utłucz goździki, posyp śliwki, przykryj i odstaw na pół godziny. Mąkę przesiej, połącz z połową łyżki przyprawy do piernika, wlej miód i stopione, przestudzone masło, wbij jajko, dodaj proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Ciasto podziel na dwie części, jedną przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy, wyrównaj szerokim nożem. Osącz i pokrój śliwki, dodaj pokrojone na kawałeczki migdały i pistacje. Wsyp resztę przyprawy do piernika, dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę rozsmaruj na cieście piernikowym, na tej warstwie rozłóż resztę ciasta. Piecz 50 minut w temp. 170 st. C. Przygotuj lukier: cukier puder rozetrzyj z taką ilością soku z cytryny, aby powstała gęsta masa. Polukruj ostudzony piernik.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory