Piernik śliwkowy

Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Piernik śliwkowy
Piernik śliwkowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Włóż śliwki do miski i zalej je koniakiem. Koniaku powinno być dość dużo, tak aby wszystkie owoce były przykryte. Drobniutko utłucz goździki, posyp śliwki, przykryj i odstaw na pół godziny. Mąkę przesiej, połącz z połową łyżki przyprawy do piernika, wlej miód i stopione, przestudzone masło, wbij jajko, dodaj proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Ciasto podziel na dwie części, jedną przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy, wyrównaj szerokim nożem. Osącz i pokrój śliwki, dodaj pokrojone na kawałeczki migdały i pistacje. Wsyp resztę przyprawy do piernika, dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę rozsmaruj na cieście piernikowym, na tej warstwie rozłóż resztę ciasta. Piecz 50 minut w temp. 170 st. C. Przygotuj lukier: cukier puder rozetrzyj z taką ilością soku z cytryny, aby powstała gęsta masa. Polukruj ostudzony piernik.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA