Piernik z marchwi

Piernik z marchwi
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie ciasta: 10 minut
Pieczenie: 60 minut
Składniki (20porcji)
-
Mąka pszenna - 50 dagMarchewka - 3 szklanki startejJajka - 4Masło - 1/2 kostkiCukier - 1 szklankaMiód pszczeli - Do smakuPrzyprawa korzenna do piernika - OpakowanieOrzechy włoskie - Garść grubo posiekanychCukier - 1 łyżkaWoda - 1 łyżkaProszek do pieczenia - 1 łyżeczkiMasło - 1 łyżeczkaBułka tarta - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Przygotuj karmel: łyżkę cukru stop na patelni i zagotuj wraz z łyżką wody.
2 / 2
Przygotuj ciasto: wymieszaj wszystkie składniki - najlepiej w podanej kolejności. Powstałe ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlej do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Piecz około godziny w temp. 180 st. C. Jeśli wbity w ciasto patyczek po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polukrować. Ciężki, wilgotny, pachnie korzeniami i smakuje jak prawdziwy piernik. Kaszubki piekły go często na Boże Narodzenie.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory