Piernik z marchwi

Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(1 ocena)
OCEŃ
Piernik z marchwi
Piernik z marchwi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie ciasta: 10 minut Pieczenie: 60 minut

Składniki (20porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Przygotuj karmel: łyżkę cukru stop na patelni i zagotuj wraz z łyżką wody.

2 / 2

Przygotuj ciasto: wymieszaj wszystkie składniki - najlepiej w podanej kolejności. Powstałe ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlej do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Piecz około godziny w temp. 180 st. C. Jeśli wbity w ciasto patyczek po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polukrować. Ciężki, wilgotny, pachnie korzeniami i smakuje jak prawdziwy piernik. Kaszubki piekły go często na Boże Narodzenie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps