Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 35 dagJajka - 1Woda - 1/2 szklankiSól - Do smaku
-
Nadzienie:
Jagody - 60 dag lub malinCukier - 2 łyżkiCynamon - Wg uznaniaMasło - Do polaniaŚmietana kremówka 36 proc. - 1 szklankaCukier waniliowy - Odrobina (lub zwykły)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagnieć elastyczne ciasto na pierogi. Owoce wymieszaj z cukrem, dodaj cynamon do smaku, odstaw na 15 minut. Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdym krążku ciasta układaj owoce, sklejaj brzegi pierogów. Pierogi wrzucaj do osolonej wody, gotuj pod przykryciem, aż wypłyną. Wtedy odkryj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Pierogi wyjmij i polej masłem. Ubij na półsztywno śmietanę z wanilią, podawaj do pierogów.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory