Pierogi z kapustą i grzybami

Wojciech Modest Amaro/Magazyn Kuchnia 23.01.2020 16:59
(brak ocen)
OCEŃ
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowujemy farsz. Opłukane pod zimną wodą grzyby wkładamy do garnka. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Następnie gotujemy przez 20 minut, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Wyjmujemy grzyby i kroimy je w plastry lub w kostkę. Drobno siekamy szalotki i szklimy je na tłuszczu, pod koniec dodając czosnek. Wrzucamy grzyby i smażymy przez kilka minut, na koniec dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Robimy wywar. Zagotowujemy rosół i zalewamy nim suszone borowiki. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Przecedzamy, doprawiamy solą. Do zimnego wywaru grzybowego dodajemy agar-agar i mieszamy. Podgrzewamy do temperatury 80°C i wylewamy na metalową blachę, tak aby powstała cienka warstwa galaretki. Odstawiamy na chwilę, aż galaretka się zetnie. Następnie wycinamy kieliszkiem do wina koła z galaretki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.