Pierogi z pęczakiem, śliwką kalifornijską, bryndzą i świeżym tymiankiem

Materiały partnera/Magazyn Kuchnia 23.12.2019 00:35
(brak ocen)
OCEŃ
Pierogi z pęczakiem, śliwką kalifornijską, bryndzą i świeżym tymiankiem
Pierogi z pęczakiem, śliwką kalifornijską, bryndzą i świeżym tymiankiem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (30porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z mąki pszennej i maślanki wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 30 minut, aby odpoczęło. Pęczak ugotować według wskazań na opakowaniu, powinien po ugotowaniu podwoić swoją objętość. Śliwki kalifornijskie posiekać (nie muszą być to bardzo drobne kawałki). Świeży tymianek posiekać bardzo drobno. Tak przygotowane składniki połączyć ze sobą, dodać ser bryndza. Farsz można jeszcze dosolić do smaku, pamiętając jednak, że bryndza ma naturalnie lekko słony smak, a zatem używając dodatkowej soli należy bardzo uważać. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne i bez problemu można je bardzo cienko wałkować. Nawet przy cienko wywałkowanym cieście w trakcie gotowania pierogi nie rozpadają się. Do jednego pieroga używamy jednej, pełnej łyżeczki farszu. Pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze dwie minuty. Gotowe pierogi układamy na talerzu, polewamy roztopionym masłem dekorujemy kawałkami śliwki kalifornijskiej i świeżym tymiankiem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.