Składniki (12porcji)
-
Masło - 2 łyżkiPor - 1.5 szklanki posiekanychGruszki - 1 duża, dojrzała, jędrna (obrana, oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę)Cukier - 1.5 łyżeczkiSer żółty - 8-10 dagSzczypiorek - 1.5 łyżki posiekanegoCiasto francuskie - 1 opakowanieJajka - 1 lekko ubiteSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Zrób nadzienie: roztop masło, włóż pory, smaż minutę. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pory zaczną się rumienić. Dodaj kawałki gruszki i cukier, gotuj bez pokrywki, aż odparuje sos - około 2 minut. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, a potem dodaj ser i szczypiorek.
2 / 2
Rozmroź i rozwałkuj ciasto francuskie, foremką wytnij kółka, każde rozwałkuj do średnicy 15 cm. Na krążkach układaj nadzienie, brzegi smaruj jajkiem i sklejaj, formując pierogi. Posmaruj je jajkiem, nakłuj wykałaczką, ułóż na blasze i wstaw na 20 minut do lodówki. Potem upiecz w temp. 200 st. C (około 18 minut). Podawaj na ciepło.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory