Pierożki z gruszką, serem i pomidorami

Magazyn Kuchnia 10.07.2020 13:55
(brak ocen)
OCEŃ
Pierożki z gruszką, serem i pomidorami
Pierożki z gruszką, serem i pomidorami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Zrób nadzienie: roztop masło, włóż pory, smaż minutę. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pory zaczną się rumienić. Dodaj kawałki gruszki i cukier, gotuj bez pokrywki, aż odparuje sos - około 2 minut. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, a potem dodaj ser i szczypiorek.

2 / 2

Rozmroź i rozwałkuj ciasto francuskie, foremką wytnij kółka, każde rozwałkuj do średnicy 15 cm. Na krążkach układaj nadzienie, brzegi smaruj jajkiem i sklejaj, formując pierogi. Posmaruj je jajkiem, nakłuj wykałaczką, ułóż na blasze i wstaw na 20 minut do lodówki. Potem upiecz w temp. 200 st. C (około 18 minut). Podawaj na ciepło.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.