Pikantne krewetki w sosie mango z ryżem i kolendrą

Haps 21.01.2020 10:25
(brak ocen)
OCEŃ
Pikantne krewetki w sosie mango z ryżem i kolendrą
Przyrządzenie bliskiej osobie dania z krewetkami jest jak jedno wielkie wyznanie miłości. Jeśli kochasz te pyszne skorupiaki i serwujesz je na talerzu komuś bliskiemu, to tak jakbyś po słowie "smacznego" mówił "kocham cię". Talerz to płótno, a jedzenie na nim to najwspanialsza laurka!
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Krewetki rozmroź, obierz z pancerzyków i oczyść z jelit, które biegną wzdłuż tułowia (natnij lekko krewetkę, usuń czarną część i opłucz).

2 / 5

Tak przygotowane krewetki zamarynuj w sosie rybnym, syropie z agawy i soku z limonki. Odstaw na czas przygotowywania reszty składników.

3 / 5

Mango obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Włóż miąższ mango do blendera i zmiksuj na gładki mus.

4 / 5

Imbir i papryczkę chilli drobno posiekaj, a czosnek pokrój w cienkie plasterki.

5 / 5

Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż imbir, chilli i czosnek. Dodaj zamarynowane krewetki i smaż około minuty na mocnym ogniu, aż zaczną nabierać różowego koloru. Dodaj mus z mango oraz sok z połowy pomarańczy i duś jeszcze 2-3 minuty (jeśli sos będzie za gęsty dodaj sok z kolejnej połowy pomarańczy). Gotowe krewetki podawaj z ryżem, czarnym sezamem i dużą ilością świeżej kolendry.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.