Pikantne krewetki w sosie mango z ryżem i kolendrą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Krewetki - 12 sztukSos rybny - 1 łyżkaSyrop z agawy - 1 łyżeczkaSok cytrynowy - 1 łyżkaMango - 1 dojrzałeSok pomarańczowy - z jednej pomarańczyImbir - 3 cmChili - 1 papryczkaCzosnek - 2 ząbkiOliwa - 2 łyżkiSezam - do posypaniaKolendra (natka) - do przybrania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Krewetki rozmroź, obierz z pancerzyków i oczyść z jelit, które biegną wzdłuż tułowia (natnij lekko krewetkę, usuń czarną część i opłucz).
Tak przygotowane krewetki zamarynuj w sosie rybnym, syropie z agawy i soku z limonki. Odstaw na czas przygotowywania reszty składników.
Mango obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Włóż miąższ mango do blendera i zmiksuj na gładki mus.
Imbir i papryczkę chilli drobno posiekaj, a czosnek pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż imbir, chilli i czosnek. Dodaj zamarynowane krewetki i smaż około minuty na mocnym ogniu, aż zaczną nabierać różowego koloru. Dodaj mus z mango oraz sok z połowy pomarańczy i duś jeszcze 2-3 minuty (jeśli sos będzie za gęsty dodaj sok z kolejnej połowy pomarańczy). Gotowe krewetki podawaj z ryżem, czarnym sezamem i dużą ilością świeżej kolendry.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory