Składniki (4porcje)
-
Papryka czerwona - 2Papryka żółta - 2Cebula - 1 kgSól - 4 łyżkiOcet winny - 1lCukier - 10 dagMięta - 2 łyżki suszonejPapryka mielona ostra - 2 łyżkiKoper włoski (fenkuł) - 1 łyżka nasionSól - 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Papryki pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych, kroimy w cienkie pierścienie. Cebulę obieramy i kroimy na równe cienkie plasterki. Warzywa wkładamy do szklanej miski, posypujemy 4 łyżkami soli i starannie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie paprykę i cebulę wrzucamy na sito i odcedzamy, a następnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i znów dokładnie osączamy. Do garnka z nierdzewnej stali wlewamy ocet. Dodajemy cukier, miętę, mieloną paprykę, nasiona kopru i 2 łyżeczki soli. Trzymamy na małym ogniu 5 minut od momentu zagotowania.
Osączone warzywa przekładamy do gorących sterylnych słoików. Zalewamy je wrzącym octem - powinny być całkowicie przykryte. Patyczkiem do szaszłyków przekłuwamy kilka razy zawartość słoików aż do dna - chodzi o to, by usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza. Słoiki zakręcamy sterylnymi nakrętkami.
Pikle są gotowe po upływie tygodnia, ale im dłużej postoją, tym są lepsze. Przechowujemy je w chłodnym miejscu i zjadamy w ciągu pół roku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory