Pikle z papryki i cebuli

Natalia Korcelli-Włodarska/Magazyn Kuchnia 22.07.2020 14:07
(brak ocen)
OCEŃ
Pikle z papryki i cebuli
Pikle z papryki i cebuli
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Papryki pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych, kroimy w cienkie pierścienie. Cebulę obieramy i kroimy na równe cienkie plasterki. Warzywa wkładamy do szklanej miski, posypujemy 4 łyżkami soli i starannie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.

2 / 4

Po tym czasie paprykę i cebulę wrzucamy na sito i odcedzamy, a następnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i znów dokładnie osączamy. Do garnka z nierdzewnej stali wlewamy ocet. Dodajemy cukier, miętę, mieloną paprykę, nasiona kopru i 2 łyżeczki soli. Trzymamy na małym ogniu 5 minut od momentu zagotowania.

3 / 4

Osączone warzywa przekładamy do gorących sterylnych słoików. Zalewamy je wrzącym octem - powinny być całkowicie przykryte. Patyczkiem do szaszłyków przekłuwamy kilka razy zawartość słoików aż do dna - chodzi o to, by usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza. Słoiki zakręcamy sterylnymi nakrętkami.

4 / 4

Pikle są gotowe po upływie tygodnia, ale im dłużej postoją, tym są lepsze. Przechowujemy je w chłodnym miejscu i zjadamy w ciągu pół roku.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.