Piklowane jajka w occie z buraków
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Jajka - 10Zakwas na barszcz - 300 mlOcet balsamiczny - 3 łyżkiFeta - 1 kostkaPieprz czarny mielony - do smakuMarchewka - 1Oliwki zielone - 10
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka piklowane przygotowujemy dzień wcześniej. 10 jajek gotujemy na twardo, obieramy, wrzucamy do dużego słoja lub głębszego opakowania, zalewamy kwasem buraczanym z dodatkiem octu. Zostawiamy na kilka godzin (najlepiej całą noc w lodówce), kilka razy przewracając, aby pokolorowały się równomiernie.
Kolorowe jajka wyjmujemy ze słoika, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na pół za każdym razem czyszcząc nóż, aby ich nie pobrudzić.
Małą łyżeczką delikatnie wyjmujemy żółtka i wrzucamy je do miski. Do żółtek dodajemy pokrojoną kostkę fety i pieprz (można dodać też ulubione zioła), blendujemy na gładką masę. Za pomocą szprycy lub łyżeczką napełniamy jajka farszem.
Dekorujemy wg uznania np różyczkami z pasków marchewki i oliwkowymi listkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory