Piklowane jajka w occie z buraków

Natalia Pancewicz/Magazyn Kuchnia 16.02.2021 17:32
(brak ocen)
OCEŃ
Piklowane jajka w occie z buraków
Piklowane jajka w occie z buraków
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Jajka piklowane przygotowujemy dzień wcześniej. 10 jajek gotujemy na twardo, obieramy, wrzucamy do dużego słoja lub głębszego opakowania, zalewamy kwasem buraczanym z dodatkiem octu. Zostawiamy na kilka godzin (najlepiej całą noc w lodówce), kilka razy przewracając, aby pokolorowały się równomiernie.

2 / 4

Kolorowe jajka wyjmujemy ze słoika, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na pół za każdym razem czyszcząc nóż, aby ich nie pobrudzić.

3 / 4

Małą łyżeczką delikatnie wyjmujemy żółtka i wrzucamy je do miski. Do żółtek dodajemy pokrojoną kostkę fety i pieprz (można dodać też ulubione zioła), blendujemy na gładką masę. Za pomocą szprycy lub łyżeczką napełniamy jajka farszem.

4 / 4

Dekorujemy wg uznania np różyczkami z pasków marchewki i oliwkowymi listkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps