Placki z batatów
Wszyscy kochamy placki ziemniaczane, bo to totalny klasyk. Ale gdyby tak... trochę je unowocześnić i poczciwego ziemniaka zamienić na słodkiego batata? My już wiemy, co wyjdzie z tej zamiany. Wy też sprawdźcie.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Bataty - 1 sztuka (najlepiej o wadze ok. 300g)Cebula - 1/2 sztuki (mała)Czosnek - 1 ząbekJajka - 2 sztukiMąka pszenna - 3 pełne łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - do smażenia
-
Opcjonalnie:
Papryka mielona słodka - 1/2 łyżeczkiBazylia - 1/3 łyżeczkiKurkuma w proszku - 1/3 łyżeczki
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Umyj i obierz batata, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. To samo zrób z cebulą. Starte warzywa wrzuć do miski i dodaj: czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę, sól, pieprz oraz ulubione przyprawy. Całość wymieszaj.
2 / 2
Rozgrzej tłuszcz na patelni i nakładaj po pełnej łyżce masy na placki. Smaż przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu (do momentu, aż będzie się dało przewrócić placki na drugą stronę). Powtórz smażenie z drugiej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory