Placki z batatów

Haps 13.02.2020 18:18
(brak ocen)
OCEŃ
Placki z batatów
Wszyscy kochamy placki ziemniaczane, bo to totalny klasyk. Ale gdyby tak... trochę je unowocześnić i poczciwego ziemniaka zamienić na słodkiego batata? My już wiemy, co wyjdzie z tej zamiany. Wy też sprawdźcie.
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Umyj i obierz batata, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. To samo zrób z cebulą. Starte warzywa wrzuć do miski i dodaj: czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę, sól, pieprz oraz ulubione przyprawy. Całość wymieszaj.

2 / 2

Rozgrzej tłuszcz na patelni i nakładaj po pełnej łyżce masy na placki. Smaż przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu (do momentu, aż będzie się dało przewrócić placki na drugą stronę). Powtórz smażenie z drugiej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.