Pomarańcze w cieście
Pomarańcze w cieście
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Pomarańcze - 4, dużeWiórki kokosowe - 1/2 szklankiMąka pszenna - 1,5 łyżki + trochę do panierowaniaJajka - 1Masło klarowane - do głębokiego smażenia
-
Sos
Jogurt naturalny - szklankaSok cytrynowy - do smakuMiód pszczeli - do smakuMięta - kilka listkówCukier puder - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obierz pomarańcze, dokładnie usuń białą skórkę. Owoce pokrój na plastry, osącz z nadmiaru soku na papierowym ręczniku i lekko oprósz mąką. Przygotuj ciasto z 1,5 łyżki mąki, namoczonych i odciśniętych wiórków kokosowych, cukru i jajka. Każdy plaster pomarańczy zanurzaj w cieście i smaż w sklarowanym maśle, a potem dokładnie osączaj na papierowym ręczniku. Przygotuj sos: jogurt przypraw do smaku sokiem cytrynowym i miodem, dodaj posiekane listki mięty, wymieszaj. Pomarańcze w cieście oprósz cukrem pudrem i podawaj z sosem jogurtowym. Idealne na podwieczorek, jeśli znudziły ci sie już racuchy z jabłkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory