Pomidory w zalewie
Pomidory w zalewie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pomidory - 3 kg małych (czerwonych lub żółtych, mogą być też winogronowe)Sól - 3 łyżki grubejWoda - 2lLiść laurowy - 4 średnieBazylia - 4 gałązkiCzosnek - 4 ząbkiNatka pietruszki - 4 gałązki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Słoiki i pokrywki dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Zagotuj wodę z solą. Obrane ze skórki pomidory ułóż w jeszcze ciepłych słoikach, dodaj przyprawy i zalej wrzątkiem. Słoiki mocno zakręć i odstaw.
2 / 2
Przestudzone wstaw do garnka z wodą sięgającą do 3/4 ich wysokości i gotuj 20 minut na bardzo małym ogniu (woda nie powinna nawet bulgotać). Wyjmij, odwróć do góry dnem i poczekaj, aż ostygną. Tak przygotowane pomidory świetnie zastępują świeże poza sezonem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory