Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 500 gWoda - 330-350 mlSoda oczyszczona - łyżeczkaSól - łyżeczkaGęsi smalec - łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszamy 500 g mąki z 330-350 ml wody, 1 łyżeczką sody oczyszczonej, 1 płaską łyżeczką soli i 1 łyżką smalcu gęsiego. Musi powstać miękkie, ale zwarte ciasto, z którego da się ulepić placki. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na godzinę. Formujemy placki o grubości 1 cm i pieczemy na średnio rozgrzanej suchej patelni, po kilka minut z każdej strony, aż się przypieką, a ciasto w środku nie będzie surowe. Początki są trudne, ale po kilku sztukach nabiera się wprawy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory