Proziaki (podpłomyki) na sposób flisacki

Jerzy Nogal/Magazyn Kuchnia 06.02.2020 12:52
(brak ocen)
OCEŃ
Proziaki (podpłomyki) na sposób flisacki
Proziaki (podpłomyki) na sposób flisacki
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mieszamy 500 g mąki z 330-350 ml wody, 1 łyżeczką sody oczyszczonej, 1 płaską łyżeczką soli i 1 łyżką smalcu gęsiego. Musi powstać miękkie, ale zwarte ciasto, z którego da się ulepić placki. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na godzinę. Formujemy placki o grubości 1 cm i pieczemy na średnio rozgrzanej suchej patelni, po kilka minut z każdej strony, aż się przypieką, a ciasto w środku nie będzie surowe. Początki są trudne, ale po kilku sztukach nabiera się wprawy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps