Przepiórki pieczone

Magazyn Kuchnia 12.02.2020 16:39
(brak ocen)
OCEŃ
Przepiórki pieczone
Przepiórki pieczone
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Przepiórki umyj, osusz i natrzyj solą.

2 / 5

Słoninę pokrój w cienkie paski i obłóż nią piersi oraz uda ptaków. Aby słonina nie odpadła w czasie pieczenia, obwiąż przepiórki nicią.

3 / 5

Potem ułóż ptaki w brytfannie i piecz do miękkości w temp. 180 st. C.

4 / 5

W trakcie pieczenia polewaj je śmietaną lub roztopionym masłem.

5 / 5

Podawaj przekrojone na połówki i polane sosem z pieczenia.

* Przepis zawdzięczamy kuchmistrzowi Stanisława Augusta Pawłowi Tremo. Ten Francuz z pochodzenia, a Polak z wyboru, dbał o kulinarną oprawę słynnych czwartkowych obiadów u króla.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.