Risotto z burakami na czerwonym winie

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 12.02.2020 16:48
(brak ocen)
OCEŃ
Risotto z burakami na czerwonym winie
Risotto z burakami na czerwonym winie
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 7

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Zawijamy buraki w folię i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Lekko studzimy i obieramy.

2 / 7

Mieszamy skórkę i sok z cytryny, 30 ml oliwy i odrobinę listków tymianku - powstanie sos, którego użyjemy na końcu.

3 / 7

Buraki kroimy w kostkę, mieszamy w naczyniu z 30 ml oliwy. Pieczemy jeszcze 15 minut.

4 / 7

Następnie miksujemy mniej więcej połowę buraków z 400 ml bulionu, przecieramy przez sito i łączymy z resztą wywaru. Zagotowujemy i pozostawiamy na malutkim ogniu.

5 / 7

W rondlu na reszcie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę. Na tym etapie można też dodać wybrane warzywa pokrojone na kawałki (marchewkę, groszek, szparagi, fasolkę) albo mięso (boczek, kawałki pieczonego kurczaka, chorizo). Gdy cebula zmięknie, wsypujemy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka pokryją się oliwą i staną się szkliste.

6 / 7

Wlewamy wino, gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy ryż wszystko wypije i odparuje alkohol. Dodajemy pierwszą chochlę bulionu i gotujemy, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzamy tę czynność, aż skończy się bulion, a ryż będzie al dente. Po 15-20 minutach risotto powinno być idealnie kremowe. Możliwe, że nie zużyjemy całego bulionu.

7 / 7

Mieszamy risotto z masłem i pozostałymi burakami. Posypujemy kozim serkiem i listkami tymianku, skrapiamy sosem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps