Rolada czekoladowa

Magazyn Kuchnia 30.01.2020 13:07
(brak ocen)
OCEŃ
Rolada czekoladowa
Rolada czekoladowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka ubijaj z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta (8-10 minut). Dodaj mąkę i kakao, delikatnie wymieszaj. Masę wylej na blachę wyłożoną pergaminem (pergaminu nie trzeba natłuszczać) i piecz przez 8-10 minut w temp. 220 st. C. Upieczone ciasto przełóż na czystą ściereczkę i zwiń w rulon. Zrób krem: migdały i orzechy zmiel i wrzuć do metalowej miseczki razem z cukrem, żółtkami i białkiem. W garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień, ustaw nad parą miseczkę ze składnikami kremu. Ubijaj mikserem, aż masa zwiększy objętość, stanie się jasna i puszysta. Gdy rolada przestygnie, rozwiń ją, posmaruj kremem (ostudzonym) i znów zawiń. Roladę posyp z wierzchu cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.