Rolada czekoladowa
Rolada czekoladowa
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Ciasto
Jajka - 4Cukier - 10 dagMąka pszenna - 7-8 dagKakao - 4 łyżkiCukier puder - do posypania
-
Krem
Migdały blanszowane - 11 dagOrzechy włoskie - 22 dag, obraneCukier - 22 dagŻółtka - 4Białka - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka ubijaj z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta (8-10 minut). Dodaj mąkę i kakao, delikatnie wymieszaj. Masę wylej na blachę wyłożoną pergaminem (pergaminu nie trzeba natłuszczać) i piecz przez 8-10 minut w temp. 220 st. C. Upieczone ciasto przełóż na czystą ściereczkę i zwiń w rulon. Zrób krem: migdały i orzechy zmiel i wrzuć do metalowej miseczki razem z cukrem, żółtkami i białkiem. W garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień, ustaw nad parą miseczkę ze składnikami kremu. Ubijaj mikserem, aż masa zwiększy objętość, stanie się jasna i puszysta. Gdy rolada przestygnie, rozwiń ją, posmaruj kremem (ostudzonym) i znów zawiń. Roladę posyp z wierzchu cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory