Składniki (10porcji)
-
Jajka - czteryCukier - 70 g drobnegoMąka tortowa - 100 gMąka ziemniaczana - 25 gProszek do pieczenia - pół łyżeczki
-
Nadzienie
Śmietana kremówka 36 proc. - 250 mlCukier puder - dwie łyżkiCzekolada gorzka - 75 gPowidła śliwkowe - pół słoika (150-200 g)Cukier puder - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy, aby nie opadła. Prostokątną blachę o niskich brzegach (o wymiarach 45x30 cm) wyściełamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę na papier i wyrównujemy szpatułką. Pieczemy 12 minut w 170°C. Wyjmujemy z piekarnika, przewracamy na lnianą ściereczkę lekko oprószoną cukrem, usuwamy papier do pieczenia. Ciasno zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką), odstawiamy do wystudzenia. Robimy nadzienie. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Wsypujemy startą na średnich oczkach czekoladę i delikatnie mieszamy. Odwijamy roladę, usuwamy ściereczkę. Ciasto smarujemy warstwą powideł i śmietaną z czekoladą. Zwijamy i oprószamy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory