Rolada stracciatella z powidłami śliwkowymi

Dorota Świątkowska/Magazyn Kuchnia 23.12.2019 15:52
(brak ocen)
OCEŃ
Rolada stracciatella z powidłami śliwkowymi
Rolada stracciatella z powidłami śliwkowymi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy, aby nie opadła. Prostokątną blachę o niskich brzegach (o wymiarach 45x30 cm) wyściełamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę na papier i wyrównujemy szpatułką. Pieczemy 12 minut w 170°C. Wyjmujemy z piekarnika, przewracamy na lnianą ściereczkę lekko oprószoną cukrem, usuwamy papier do pieczenia. Ciasno zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką), odstawiamy do wystudzenia. Robimy nadzienie. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Wsypujemy startą na średnich oczkach czekoladę i delikatnie mieszamy. Odwijamy roladę, usuwamy ściereczkę. Ciasto smarujemy warstwą powideł i śmietaną z czekoladą. Zwijamy i oprószamy cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.